1. Mennyi ideig tart a dugulás elhárítása?
Nagyon változó, egy gyakorlott duguláselhárító szakember akár fél óra alatt is képes megszüntetni a dugulást, de a legjobb szakember és a legkiválóbb szerszámok esetén is előfordulhat, hogy több órán keresztül tart a munka (általában makacs kültéri dugulások, gyökérbenövések esetén).

2. Fürdőkád dugulás hogyan szüntethető meg?
A kézmosó vezetékén keresztül vegyszerrel, vagy pumpával lehet megpróbálni.

3. Házilag is lehetséges a dugulás elhárítása?
Igen, meg lehet próbálni. Csőgörény, lefolyótisztító vegyszer, WC-nél pumpa alkalmazható.

4. Miért van büdös a fürdőszobában?
Gyakori ok a nem megfelelő bűzelzárás vagy a kiszáradt szifonok. Azt is érdemes ellenőrizni, hogy nem gyülemlett-e fel a fogmosópohárban a fogkefékről lefolyt víz, mert az is nagyon büdös, poshadt tud lenni.

5. Mr Muscle, Ti-ret, Domestos, Septifos, Manta Flow és egyéb tisztítószerekről mi a véleménye?
Ezekről a szerekről el lehet mondani, hogy többé-kevésbé hatékonyan tisztítják a lefolyórendszert, de meg kell említeni, hogy az 1 Euro Market üzletlánc boltjaiban kapható a Búvár lefolyótisztító, aminek használatát kifejezetten javasoljuk házilag is. Megelőző vagy karbantartó célzattal a már említett szódabikarbóna + ecet kombináció forró vízzel való alkalmazása sokat segít.

6. Mindig megszüntethető a probléma bontás nélkül?
Az esetek 95%-ában igen. Ha azonban sérülés történt a rendszerben, előfordulhat, hogy fel kell tárni a problémát, és nem lehet megúszni a bontást.


Böröcz Ernő - Magyar